söndag 25 januari 2009

Äppelbullar och sticksiga kläder

Tack Anna för recpetet på äppelbröd som du bloggade om! Jag måste ha använt extremt saftiga äpplen - det krävdes väldigt mycket mjöl för att få till en hanterbar deg, så den blev mastodontiskt stor, men det var ingen som blev ledsen för det. Det blev både brödbull-varianten och rullbulle-varianten à la kanelbulle, fyllda med rivna äpplen, smör, kanel och honung. O:s första fråga vid avsmakningen av var visserligen "är det inget socker i??", men betyget var ändå godkänt. Själv tyckte jag att dom blev rustikt jättemumsiga.

Månget klick av flitiga stickor har ekat mellan våra väggar i helgen. En färdig mössa har det blivit, se resultat nedan. Jag har just nu en mission att göra slut på ett antal nystan rosa underbart alpaca-garn - rester av en kofta till M som liksom aldrig blev av. Garnet är å ena sidan för fint för att bara bli liggande men å andra sidan har jag fått inse att färgen nog inte passar M så bra. Därför försöker jag blanda upp med andra färger, som t.ex. vitt och guld och rött i mössan. Ett annat projekt i samma rosa garn är en väst med gröna kanter. Nästan helt klar är den - det återstår bara att sticka kanten runt ena ärmhålet, samt sy ihop sidorna. För att kolla att M skulle få igenom huvudet genom halsöppningen provde jag den på henne igår. Knappt har jag tagit den på henne innan hon med hopvridna ansiktsdrag konstaterar "den känns svidig!". Underbart illustrerande uttryck av hur det antagligen måste kännas, men snacka om sticknings-antiklimax! Helt i paritet med O:s svar på en fråga från mig för någon vecka sedan:
Jag: "Vill du att jag skall sticka någonting åt dig?"
O: tyst en stund, sedan avvägande diplomatiskt: "Nja.... nä... det är nog bäst att köpa istället."


Just nu i ett kök nära mig: groddning av alfalfa-frön och mungbönor.

4 kommentarer:

me sa...

Ja, här blev det inget bak alls i fredags... det kom ju feber och gnäll och satte p för mina bagarvisoner. Men nu är det ny vecka och nya, förhoppningsvis friska, tag.

... i receptet står det "knåda i så mkt vetemjöl att konsistensen blir smidig och hanterlig". Så du gjorde nog rätt... med monsterstor deg som bonus:-) Det fina i degsången, tycker jag, är just att det inte behövs vitt raffinerat socker. Fruktsocker är ett väldigt bra alternativ många ggr. Trots att godisgrisen i mig säger ngt helt annat :-D

// Anna

SanKan sa...

Vad synd - bättre lycka den här veckan då :-D

marie-louise sa...

fin mössa och fin unge!

SanKan sa...

Tack Marie-Louise :-) Jag var inne på din blogg och tittade - vilka otroligt fina grejer du gör!! Bloggen kommer definitivt att hamna på min läslista!
/Susan