Under senaste veckan har vi, med skiftande resultat, haft karamellverkstad här. Det började med provlagning av marshmallows och fudge, från nya boken.
Sammanfattande slutsats av dessa två provtillverkningar är att det brittiska folket (boken är skrivet av en engelsman) troligen har en något högre sockertolerans än vi Swedes. Marshmallowsen var så söta att inte ens barnen ville ha mer än en bit var, och fudgen... ja, brunt socker med småtrevlig konsistens. Knapra lite på ett hörn av en bit, och det är rätt bra så för mig för den närmaste veckan. Och då har jag ändå på inget sätt sockerskräck.
Nåväl - det är ju ändå juletid i antågande, så godis och annat skall det ju bakas och lagas. Det årliga julbaket - då män, samt barn som uppnått amningsfri ålder, är strikt förbjudna att närvara - inföll under lördagen och tre-enigt kom vi överens om följande bakplan:
- tunnbröd (ingår alltid)
- nötskorpor (ingår också alltid)
- fudge
- pepparkakor med smak av citron och lakrits

Planen med fudgen var att försöka ta udden av sockret med hjälp av rivet lime-skal. Det blev inte helt dumt. Fast fortfarande väldigt sött. En tredjedel av baktrion kom med den goda idén att med sats nummer två experimentera ännu djärvare, varav följde att vi, förutom lime-skal, även slängde ner hackad mörk choklad och några rejäla skvättar cointreu. I lördagens sockerstinna tillstånd var jag ännu inte helt övertygad om det framgångrika i detta, men tillbaka till vardagens mer normala sockerintag - attans vad god den blev!! Nästan slut är den för övrigt också.
Årets första julegröt är äten - den var enligt O godare än någonting annat.

Jule-gran har vi inte hemma i trånga majornalägenheten, bara på landet dit vi åker om drygt en vecka - men med blomstercheckar på fickan fick det bli varsin liten gran till O&M.
Nåväl - det är ju ändå juletid i antågande, så godis och annat skall det ju bakas och lagas. Det årliga julbaket - då män, samt barn som uppnått amningsfri ålder, är strikt förbjudna att närvara - inföll under lördagen och tre-enigt kom vi överens om följande bakplan:
- tunnbröd (ingår alltid)
- nötskorpor (ingår också alltid)
- fudge
- pepparkakor med smak av citron och lakrits
Planen med fudgen var att försöka ta udden av sockret med hjälp av rivet lime-skal. Det blev inte helt dumt. Fast fortfarande väldigt sött. En tredjedel av baktrion kom med den goda idén att med sats nummer två experimentera ännu djärvare, varav följde att vi, förutom lime-skal, även slängde ner hackad mörk choklad och några rejäla skvättar cointreu. I lördagens sockerstinna tillstånd var jag ännu inte helt övertygad om det framgångrika i detta, men tillbaka till vardagens mer normala sockerintag - attans vad god den blev!! Nästan slut är den för övrigt också.
Årets första julegröt är äten - den var enligt O godare än någonting annat.
Jule-gran har vi inte hemma i trånga majornalägenheten, bara på landet dit vi åker om drygt en vecka - men med blomstercheckar på fickan fick det bli varsin liten gran till O&M.
Väldigt fint och juligt blev det plötsligt här hemma.
2 kommentarer:
Oj, det ser gott ut! Ser att även stickningen fick vara med :-) Själv har jag extremt ruttet humör med barn i kök. Är fortfarande matt efter vårt pepparkaksprojekt, hua. Fint med smågranarna! Här blir det dock inga barrväxter alls, då vi åker till Småland redan på måndag. Skön Jul om vi inte hörs innan! // Anna
Jo, jag skrattade gott åt ditt pepparkakshusinlägg :-D Måste erkänna att det kändes rätt skönt att läsa att man inte är ensam om att tappa tålamodet i såna lägen!
Vad härligt att dra till Småland redan på måndag - ha det så väldigt skönt där! Vi kommer att klämma in oss 9 övernattare och obestämt antal tillfälliga besökare i stugan under julen, så jag hoppas på utomhusvänligt väder, typ gnistrande snö och solsken :-)
Skicka en kommentar